500 operácií srdca v Kardiocentre AGEL Košice-Šaca

29. 7. 2024
Úspešný príbeh Kardiocentra AGEL Košice-Šaca pokračuje ďalej. Po víťazstvách v anketách zdravotných poisťovní, úspešných unikátnych operačných a intervenčných zákrokoch dosiahli v Kardiocentre ďalší míľnik – 500 vykonaných operácií srdca. O úspechoch a plánoch sme sa porozprávali s generálnym riaditeľom a predsedom predstavenstva Kardiocentra AGEL Košice-Šaca profesorom MUDr. Františkom Sabolom, PhD., MPH, MBA.
500 operácií srdca v Kardiocentre AGEL Košice-Šaca

500. operácii srdca – je možné považovať túto skutočnosť za jeden z míľnikov Kardiocentra?

Áno, 500 výkonov je pre nás veľký úspech. Za krátky čas sme preukázali, že naše kardiocentrum patrí do prvej ligy kardio-ústavov. Pre ilustráciu uvediem, že na mojom predošlom pracovisku sme tento počet operácií dosiahli za 3 roky od vzniku kardiochirurgického pracoviska. V KCE sme túto métu dosiahli za veľmi krátke obdobie, v polovici augusta minulého roku sme začali operovať na moderných operačných sálach. Rýchlosť, akou sa nám podarilo zladiť celý „orchester“ a štandardne vykonávať  35 – 40 operácií mesačne, považujem skoro za zázrak a všetkým jeho členom, svojim kolegyniam a kolegom, spolupracovníkom z AGEL-u a v neposlednej miere akcionárovi za to patrí môj obdiv a veľké poďakovanie. Apropos, verím, že dnešná symbolická 500. operácia nemohla mať lepšie načasovanie a poteší v kútiku duše hlavného akcionára KCE.

Môžete, prosím, zjednodušene čitateľom vysvetliť, o aký typ operácie išlo?

Dnes sme operovali na jednej operačnej sále pacienta pomocou robota da Vinci. Jubilejná operácia bola vykonaná na druhej operačnej sále pacientovi, zhodou okolností blízkemu príbuznému jednej z vedúcich zdravotníckych zamestnancov spoločnosti AGEL pôsobiacej v inom zdravotníckom zariadení. 

Koľko operácií srdca plánujete vykonať vo vašom Kardiocentre tento rok?

Počet operácií je limitovaný hlavne objemom financií zo zdravotných poisťovní, pacientov je dostatok. Tento rok plánujeme vykonať okolo 430 – 450 operácií srdca. Aktuálne sme na počte 250, takže ideme v súlade s plánom. Ročne je potrebné vykonať minimálne 400 operácií srdca na splnenie jedného z kritérií na zaradenie do siete.

Počty operačných zákrokov vo vašom Kardiocentre postupne narastajú, je to pre slovenských pacientov dobrá správa?

Máte pravdu, v porovnaní s prvým rokom sme priemerný mesačný počet operácií výrazne navýšili. Či je to pre pacientov dobrá správa? Odpoviem príkladmi z každodennej praxe. Operujeme pacientov z celého Slovenska, mnohí sa k nám hlásia aj preto, že im inde povedali, že budú mesiace čakať, prípadne ich rovno odmietli. U nás plánovaní pacienti čakajú aktuálne na operáciu 1 – 2 mesiace. Myslím, že nemusím viac hovoriť, aby bola odpoveď zrejmá.

Koľko operácií srdca ročne sa priemerne robilo na Slovensku pred vznikom Kardiocentra?

Na Slovensku sa za posledné roky vykonalo do roku 2023 ročne okolo 2200 – 2300 operácií srdca, počas covidového obdobia to, z pochopiteľných dôvodov, bolo ešte menej. Od vzniku Kardiocentra AGEL počet operácií v ostatných centrách nepoklesol, príjmy zo zdravotných poisťovní, podľa údajov zverejnených vo Finstate, vo všetkých ústavoch výrazne narástli. Môžeme preto s pokojom v duši konštatovať, že sme nevznikli na niečí úkor a od vzniku nášho kardiocentra sa situácia v dostupnosti špecializovanej kardiovaskulárnej starostlivosti pre občanov Slovenska jednoznačne výrazne zlepšila. Jedným dychom ale musím dodať, že napriek tomu, v porovnaní s Českou republikou vo všetkých sledovaných parametroch dostupnosti stále výrazne zaostávame.

Čo sa Vám v Kardiocentre podarilo za krátke, ale mimoriadne plodné obdobie jeho existencie z plánovaných cieľov zrealizovať?

Podarilo sa nám v plánovanom termíne spustiť činnosť vo všetkých požadovaných odbornostiach a medicínskych programoch, ktoré patria do pôsobnosti kardiocentier - kardio-ústavov. V krátkom čase sme nabehli na plánované počty tak, aby sme podmienky stanovené v rámci kategorizácie nespochybniteľne splnili. Zaviedli sme do praxe množstvo unikátnych metodík, ako jediní vykonávame roboticky asistované operácie srdca. V intervenčnej liečbe niektorých štrukturálnych chýb sme sa zaradili medzi lídrov, dosiahli sme už aj svetové prvenstvo unikátnym riešením komplexnej vrodenej chyby srdca. Najviac si ale zo všetkého cením, že sa nám v tom kardiocentre v Šaci, ako nám hovoria Košičania, podarilo dať dokopy skvelý tím ľudí, ktorí uverili a veria nášmu projektu. Koncepcia spolupráce s odborníkmi z iných renomovaných domácich a zahraničných pracovísk (CCM Monaco, FN Motol Praha, NPO Třinec, SUSSCH, a. i.), ktorí sú súčasťou našich expertných tímov, sa ukázala ako vskutku vizionárska, všestranne obohacujúca a prínosná a plánujeme ju ďalej rozvíjať.  

Kardiocentrum je súčasťou siete AGEL, ktorá je najúspešnejším poskytovateľom zdravotnej starostlivosti v strednej Európe. Už si Kardiocentrum obhájilo svoje miesto na veľkej mape AGEL-u? Bol proces akceptácie korporátom pre vás náročný?

Od príchodu do spoločnosti AGEL vnímam výraznú snahu nebyť len poskytovateľom určitej štandardnej medicíny v regionálnych nemocniciach, ale podporovať aj rozvoj špecializovaných medicínskych programov, venovať sa dosahovaniu excelentnosti a medicínskej kvality, a to podľa reálnych možností toho ktorého poskytovateľa. Hoci spočiatku nie všetci v spoločnosti AGEL verili, že projekt Kardiocentra dokážeme v nami predstavených dimenziách v tak krátkom čase zrealizovať, od okamihu spustenia prevádzky už vnímam prakticky výhradne pozitívne reakcie. Jednoducho povedané, cítim, že aj v iných nemocniciach siete sú radi, že aj slovenský AGEL už má svoje kardiocentrum. Považujem za dôležité zdôrazniť, že zo strany akcionára a vedenia spoločnosti AGEL sme od prvej chvíle cítili pri realizácii projektu veľkú podporu a záujem. Rozhodovací a schvaľovací proces trval v niektorých fázach o niečo dlhšie, ako by som si predstavoval, ale od okamihu schválenia už nabrali veci mimoriadnu dynamiku a spád. Od spustenia plnej prevádzky sa nám postupne darí prepájať jednotlivých poskytovateľov a naplniť tak konečný CIEĽ – aby sa Kardiocentrum AGEL stalo garantom špičkovej úrovne poskytovanej zdravotnej starostlivosti v oblasti kardiovaskulárnej medicíny v rámci celej slovenskej časti siete AGEL.

Pri spätnom hodnotení, robili by ste dnes niečo pri tvorbe projektu Kardiocentra a jeho realizácii inak?

Vďaka dlhoročným skúsenostiam s vedením kardiovaskulárneho ústavu sme s naším tímom vedeli, čo chceme a ako to chceme urobiť. Veľkou pridanou hodnotou sa pri realizácii projektu ukázali poznatky, ktoré sme získali počas návštev viacerých významných súkromných kardiocentier, ktoré sme absolvovali počas prípravnej fázy projektu. Aj pri prísnom spätnom hodnotení si v princípe stojím za každým rozhodnutím, ktoré sme pri realizácii projektu urobili.

Ďalším úspechom je aj rozvíjajúca sa spolupráca vášho Kardiocentra s prestížnym Centre Cardio-thoracique de Monaco (CCM). Čo jej jej podstatou?

Jedným z renomovaných súkromných pracovísk, ktoré sme v rámci prípravnej fázy projektu opakovane navštívili, bolo aj CCM v Monaku. Stretli sme sa tu s vysokou mierou profesionalizmu a medicínskou unikátnosťou a zároveň priateľským až rodinným prostredím. Celý koncept svojím rozsahom a formou fungovania nás na prvý pohľad upútal. Návštevy nás utvrdili v presvedčení, že problémy so špecializovaným personálom, nevyhnutnosť znižovať energetickú náročnosť prevádzky a zvyšovať efektivitu pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti budú v budúcnosti logicky favorizovať menšie a stredne veľké efektívne riadené centrá. Po jednom z návratov domov nám bolo jasné, že do Monaka sa určite budeme vracať. V septembri 2023 prijal naše pozvanie na 1. medzinárodné sympózium Kardiocentra AGEL organizované v Košiciach-Šaci jeden z lídrov CCM Dr. Filippo Civaia. Jeho vizionárska prednáška na tému fotónového CT mala mimoriadny ohlas.

 

Čo spája prestížne CCM z azúrového pobrežia s KCE z prímestskej oblasti Košíc?

Spája nás prakticky identická filozofia v prístupe k riešeniu problémov každodenného života pacientov a personálu. Spája nás rovnaký pohľad na úlohu manažmentu pri rozvoji našich kardiocentier. Máme veľmi podobné hodnotové priority a od mojej prvej návštevy panuje medzi nami pri vzájomných stretnutiach veľmi uvoľnená a priateľská atmosféra. Pre ilustráciu Vám poviem príhodu z nášho ostatného stretnutia v Monaku spred dvoch týždňov. Na otázku jedného z kolegov, ako sa nám darí, som odpovedal, že popri náraste výkonov, fungujúcej ekonomike a úspešných unikátnych procedúrach ma asi najviac teší, že keď prídem ráno do práce, stretávam na oddeleniach usmiatych ľudí, bez ohľadu na ich pracovné zaradenie a vzdelanie. Kolega sa spokojne usmial a dodal, že šéf musí byť v nemocnici pre všetkých ako otec. Ďalší komentár nebol potrebný, obaja sme vnímali okamih vzájomného súzvuku. Keď sme následne diskutovali o problémoch, ktoré nás najviac trápia a musíme im čeliť, zamyslel sa na chvíľu a povedal, že máme okrem profesionality ešte ďalšie spoločné veci - žiarlivosť a závisť. Je to daň za úspech, ktorý sa neodpúšťa, nielen u nás.

 

Kardiocentrum AGEL si za krátke obdobie získalo povesť inovatívnej a dynamicky sa rozvíjajúcej spoločnosti. Čo nové pripravujete pre pacientov v najbližšom období?

Vďaka pochopeniu a veľkorysosti nášho akcionára aktuálne realizujeme projekt obstarania a inštalácie unikátneho, tzv. fotónového CT prístroja. Ide o revolučnú zmenu v neinvazívnej diagnostike. Fotónové CT zníži potrebu invazívnej diagnostiky pacientov, prináša úplne netušené možnosti pri hodnotení významnosti postihnutia vencovitých ciev, ako aj možnosti hodnotenia závažnosti postihnutia krvného zásobenia srdca. Technológia prináša aj možnosť vykonávať jedinečné intervenčné zákroky s výrazne menšou radiačnou záťažou pre pacienta a personál. V CCM bol inštalovaný jeden z prvých prístrojov tohto druhu na svete a kolegovia z Monaka sa v spolupráci s výrobcom podieľajú na kontinuálnom „upgrade“ softvéru s cieľom rozšírenia možností jeho klinického využitia. V rámci technológie „photon counting“ v kardiovaskulárnej medicíne sú právom považovaní za mienkotvorných lídrov. V Kardiocentre AGEL plánujeme spustiť skúšobnú prevádzku prístroja začiatkom roka 2025. Tréning našich pracovníkov, ako aj priebeh skúšobnej prevádzky,  nastavenie a optimalizácia procesov bude prebiehať v úzkej spolupráci s tímom z CCM.

S vaším menom sa v minulosti spájala úspešná organizácia viacerých prestížnych odborných podujatí, môžeme očakávať zo strany Kardiocentra nejaké aktivity aj v tejto oblasti?

Dňa 18. septembra 2024 organizujeme v priestoroch Posluchárne MUDr. R. Charváta v Nemocnici AGEL Košice-Šaca druhý ročník medzinárodného sympózia Kardiocentra AGEL Košice-Šaca. V rámci odborného programu, ktorý je zameraný na ochorenia srdca a ciev, vystúpia s prednáškami renomovaní domáci a zahraniční experti, vrátane kolegov z Monaka. Prezentácie sú prioritne zamerané na aktuálne trendy v diagnostike a liečbe ochorení srdcovo-cievneho systému. Súčasťou programu sú komentované živé prenosy z robotickej a hybridnej operačnej sály, ako aj arytmologickej intervenčnej sály. Účastníci podujatia budú mať možnosť aktívne s operatérmi diskutovať.

Je o  vás známe, že ste nielen aktívnym vysokoškolským profesorom, ale pozitívny vzťah k vzdelávaniu máte takpovediac „v génoch“. Pripravujete niečo nové aj pre študentov Lekárskej fakulty?

Nedeľný obed tradične trávim spolu so svojím otcom a bratom v jednej známej košickej reštaurácii.  Pri dobrom obede spolu, traja Sabolovci - univerzitní profesori, debatujeme prakticky o všetkom. Od sofistikovaných jazykovedných, medicínskych a umeleckých tém až po témy športové, ktoré máme veľmi radi. Opakovane sme sa pri našich debatách zhodli, inšpirovaní aj vlastnými zážitkami a  skúsenosťami, že vziať Vám „mocní“ tohto sveta môžu prakticky všetko, ale vedomosti, poznanie a schopnosti Vám vziať nikto nedokáže. Svet vzdelávania, školské prostredie, výchova k poznaniu boli a sú v našej rodine neodmysliteľnou súčasťou života. Je preto len pochopiteľné, že aj v pozícii lídra Kardiocentra všemožne podporujem spoluprácu so vzdelávacími a vedeckými inštitúciami. Môžem  s radosťou konštatovať, že od prvých mesiacov existencie Kardiocentra sa rozvíja úzka a mimoriadne korektná spolupráca s Lekárskou fakultou UPJŠ, za čo som jej vedeniu veľmi vďačný. Svedectvom  dobrej spolupráce je aj od septembra vznik ďalšej novej spoločnej výučbovej základne, Kliniky Kardiológie a angiológie UPJŠ LF a Kardiocentra AGEL, založenie ktorej Akademický senát LF UPJŠ na zasadnutí v júni tohto roka jednohlasne schválil. Výsledkom spolupráce je aj nové vydanie učebnice Chirurgie pre študentov medicíny v anglickom jazyku, na tvorbe ktorej sme sa podieľali. Jedno ďalšie veľké prekvapenie si necháme na jeseň tohto roka.

Čo považujete za najdôležitejšie úlohy, ktoré Vás čakajú v horizonte 3 – 5 rokov?

Ukončiť realizáciu programu siete AGEL Zdravšie Slovensko, ktorého gestorom je Kardiocentrum AGEL. Cieľom projektu je vytvorenie integrovanej siete poskytovateľov, ktorí pacientom s kardiovaskulárnymi ochoreniami zabezpečia komplexnú starostlivosť založenú na princípoch manažovanej zdravotnej starostlivosti, tzv. cesty pacienta so srdcovocievnym ochorením od prevencie, cez diagnostiku, liečbu až po rehabilitáciu a návrat do bežného života. Logistiku programu máme prepracovanú, detailnejšie sa môžeme prípadne o projekte porozprávať v jednom z budúcich rozhovorov. Rozšírenie lôžkovej kapacity a, samozrejme, nepoľaviť v úspechoch a začatých trendoch, čo vedie k veľkej spokojnosti pacientov a personálu. Vždy chceme byť a ostať jednotkou.