Spochybňovať potrebu a zaradenie Kardiocentra AGEL je hazard so životmi pacientov

29. 1. 2024
Na Slovensku ročne zomrie v dôsledku srdcovo-cievnych ochorení 25-tisíc ľudí a pacientov s týmito zdravotnými ťažkosťami každoročne pribúda. V európskom rebríčku odvrátiteľných úmrtí, na ktorých sa rozhodujúcou mierou podieľajú práve srdcovo-cievne ochorenia, sme na chvoste. Slovensko je krajinou s tretím najvyšším počtom ľudí, ktorí zomierajú zbytočne - na ochorenia, ktorým sa dá predchádzať, resp. úspešne ich liečiť. Dôvod? Stále nízka dostupnosť špecializovanej zdravotnej starostlivosti. V rámci Európskej únie patríme medzi štáty s najväčším nedostatkom kardiocentier. Je preto zarážajúce, že napriek týmto alarmujúcim skutočnostiam je opozičnými poslancami na čele s bývalým zamestnancom spoločnosti AGEL Petrom Stachurom spochybňovaná potreba špičkového zdravotníckeho zariadenia Kardiocentrum AGEL Košice-Šaca, ako aj jeho zaradanie v rámci kategorizácie nemocníc. Tým Petrom Stachurom, ktorý bol počas výstavby kardiocentra zamestnaný v spoločnosti AGEL na manažérskej pozícii, a proti výstavbe kardiocentra nikdy nenamietal. Naopak, za nadštandardných manažérskych podmienok, ktoré mu boli v AGELi vytvorené, mohol prispieť k zlepšovaniu slovenského zdravotníctva. Prispieť prácou. Očakávania vedenia spoločnosti však nenaplnil a zmluva s ním bola ukončená. Jeho osobná pomsta voči AGELu však má podobu, ktorá neškodí len menu spoločnosti, ale predovšetkým pacientom.
newsItem.title

Kardiocentrum AGEL v Šaci je úspešným príbehom špičkového súkromného zdravotníckeho zariadenia, ktoré vyrástlo prakticky na zelenej lúke a v extrémne krátkom čase, za 13 mesiacov, čo nemá na našom území žiadnu obdobu. Poslanci opozície, ktorí zneužívajú systém na sebaprezentáciu a vyhľadávajú témy, vďaka ktorým sa môžu pretŕčať v médiách a na sociálnych sieťach, tentoraz parazitujú na úspešnom príbehu. Príbehu zamestnancov a pacientov kardiocentra a svojimi pokryteckými a pomýlenými vyjadreniami zneisťujú obe skupiny. Ide im pritom len o voliča, lenže v Kardiocentre AGEL nie sú v centre pozornosti voliči a politické preferencie, ale pacienti!

O vysokej odbornosti zariadenia hovoria jeho výsledky a tisíce zachránených pacientov. „V júni 2023 zvádzal boj o život náš syn a otec jeden a polročného dieťaťa v Martinskej fakultnej nemocnici s obojstranným vírusovým zápalom pľúc a vrodenou srdcovou vadou. Potrebná bola akútna výmena srdcovej chlopne. Jediné zdravotnícke zariadenie na Slovensku, ktoré bolo v danej chvíli ochotné pomôcť a vykonať rizikovú operáciu, bolo Kardiocentrum AGEL Košice. Tím lekárov zachránil mladého človeka a vrátil ho späť do života. Väčšina občanov nepozná zákon o kategorizácii nemocníc, ani sa nezaoberá tým, či je nemocnica súkromná alebo štátna. Potrebujú nezištnú pomoc, odhodlanie, odvahu a obetavosť. Takej sa nám v Košiciach dostalo, sme neskutočne vďační,“ hovorí Ivan Vallo, otec jedného z pacientov kardiocentra.

O zaradení Kardiocentra AGEL do IV. úrovne nemocníc podmienečne rozhodlo MZ SR na základe odporúčaní Rady pre tvorbu siete kategorizovaných nemocníc s ohľadom na jeho jedinečnosti, špecifiká a prínos pre zdravotníctvo na Slovensku. Spoločnosti Kardiocentrum AGEL teda bolo zákonným postupom vydané právoplatné rozhodnutie Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky o podmienečnom zaradení do siete v IV. úrovni.  Zdravotnícke zariadenie má dva roky na obhájenie svojho podmienečného zaradenia na základe splnenia zákonných kritérií pre danú úroveň kategorizácie, pričom štatút špecializovanej nemocnice zariadenie dostalo už v júli 2023. Podnet opozičných politických strán na Generálnu prokuratúru SR z dôvodu nezákonného zaradenia Kardiocentra AGEL v rámci kategorizácie nemocníc do IV. Úrovne preto považujeme za výsledok neznalosti alebo za prejav bezhraničnej neprajnosti a pomstychtivosti v rámci politického boja, na čo môžu v konečnom dôsledku doplatiť najmä pacienti,“ hovorí Ing. Michal Pišoja, MPH, LL. M, predseda predstavenstva AGEL SK. „Je absurdné, že politici verejne spochybňujú záujmy spoločnosti, ktorá investovala vlastné zdroje do vybudovania špičkovej nemocnice pre pacientov z celého Slovenska,“ dodáva.

Opoziční poslanci, ktorí s veľkou mediálnou pozornosťou podali podnet na generálnu prokuratúru, totiž vedome ignorujú fakt, že je tu reálny problém nedostatočnej dostupnosti špecializovanej zdravotnej starostlivosti pre obyvateľov regiónov Gemera, Novohradu a Košíc-okolia, ktorí patria z hľadiska sociálneho postavenia a zdravotného stavu k najohrozenejším v rámci celého Slovenska.  

Ignorujú fakt, že už od júla 2023 má kardiocentrum štatút špecializovanej nemocnice, tiež ignorujú, že Kardiocentrum AGEL liečilo za krátky čas vyše 16 000 pacientov, vykonalo takmer 3 000 operačných výkonov, pracuje v ňom vyše 250 zamestnancov.

Ignorujú viacero medicínskych prvenstiev Kardiocentra. V Kardiocentre AGEL bola vykonaná prvá roboticky asistovaná operácia srdca na Slovensku pomocou prístroja Da Vinci. Kardiocentrum AGEL je jedno z dvoch centier na Slovensku a ako jediné na východe Slovenska, kde dokážu pomôcť pacientom so závažnou trikuspidálnou regurgitáciou pomocou implantácie bikaválneho systému chlopní TricValve, čo umožňuje týmto pacientom z východného Slovenska zlepšiť kvalitu života pomocou inovácií. Kardiocentrum AGEL ponúka ako prvé kardiovaskulárne centrum na východe Slovenska pacientom možnosť transkatétrovej liečby trikuspidálnej regurgitácie pomocou implantácie TriClipu. Na angiologickom oddelení ako prví na východnom Slovensku liečili aneuryzmu brušnej aorty pomocou bifurkačného stentgraftu v kombinácii s vypĺňaním vaku biopolymérnym vstrebateľným materiálom Impede. Týmto špecializovaným a náročným výkonom sa Kardiocentrum AGEL zaradilo medzi popredné svetové pracoviská, kde sa tento výkon realizuje. Ako prvé pracovisko na Slovensku a ako jedno z mála v strednej Európe začalo s programom orbitálnej aterektómie u pacientov so závažne kalcifikovanými stenózami koronárnych tepien.

Medializované pochybnosti politikov o splnení materiálno-technických a personálnych kritérií preto možno vnímať len ako politické pokrytectvo alebo vedomé zavádzanie verejnosti a hazardovanie so životmi pacientov.

Celú tlačovú konferenciu môžete pozerať tu: https://youtu.be/-WYN31pQpY8.